Второ послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните
 

 

Второ послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните

Календар, житија, пости
Почеток
 

6:1-10

1. Бидејќи сме соработници Христови, ние ве молиме, да не ја примате напразно благодатта Божја.
2. Зашто е речено: „Во благопријатно време те чув и во денот на спасението ти помогнав”. Еве, сега е времето благопријатно; ете, сега е денот на спасението!
3. Никому никаков повод не даваме, за да не се напаѓа нашата служба,
4. туку во сe се препорачуваме за служители Божји, со големо трпение, во неволи, во нужди, во тескоби,
5. при рани, во темници, во скитања, во напори, во бденија, во пости,
6. со чистота, со знаење, со долготрпеливост, со добрина, со Духот Свети, со нелицемерна љубов,
7. со проповед на вистината, со сила Божја, со оружјето на правдата во десна и во лева рака,
8. при чесност и бесчесност, при укори и пофалби; нe сметаат за измамници, а ние сме вистинити;
9. за непознати, а добро сме познати; нe држат како да сме на умирање, а еве – живи сме; нe казнуваат, но не можат да нe умртват;
10. нe нажалуваат, а ние сме секогаш весели; нe сметаат за бедни, а мнозина обогатуваме; како ништо да немаме, а сe имаме.