Prespansko-pelagoniska eparhija
 
 
 
 
 

Преспанско-пелагониската епархија денес се протега на теритотијата на градовите: Битола, Прилеп, Демир Хисар, Ресен и Крушево. Нејзин администратор е Неговото Високопреосвештенство митрополитот Австралиски и Новозеландски г. Петар.

Во оваа епархија возобновен е монашкиот живот во следните манастири:

  • Св. Архангел Михаил, Варош, Прилеп
  • Св. Преображение, с. Зрзе, Прилепско
  • Успение на Пресвета Богородица, Трескавец, Прилепско
  • Успение на Пресвета Богородица, с. Јанковец, Ресенско
  • Рождество на Пресвета Богородица, с. Сливница, Преспа
  • Св. Јован Крстител, с. Слепче, Демир-Хисарско
  • Св. Атанасиј, с. Журче, Демир-Хисар
  • Св. Христофор, Битолско

Св. Архангел Михаил, Варош