Послание на светиот апостол Павле до Колосјаните
 

 

Послание на светиот апостол Павле до Колосјаните

Календар, житија, пости
Почеток
 

1:12-18

12. благодарејќи Му на Бога и Отецот, Кој нe направи способни да учествуваме во наследството на светитите во светлината;
13. нe избави од власта на темнината и нe доведе во царството на Својот возљубен Син,
14. во Кого имаме откуп преку крвта Негова и опростување на гревовите,
15. и Кој е образ на невидливиот Бог, првороден пред секоја твар;
16. бидејќи преку Него е создадено сe што е на небесата и што е на земјата, видливо и невидливо; било престоли, било господства, било началства, било власти – сe е преку Него и за Него создадено.
17. Он е пред сe, и сe преку Него се држи.
18. И Он е глава на телото, односно на Црквата; Он е почеток, првороден меѓу мртвите, за да има првенство во сe.