Пролог: Преподобен Тома Дефуркин
 

 

Житие: Преподобен Тома Дефуркин

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем испосник, победник на демоните и проѕорливец. Царот Лав Мудриот му напиша писмо, а тој одговори без да го отвори царевото писмо. Се упокои во Господ во длабока старост во 9 век.

Тропар
Од Јова поучувајќи се во трпението, облагодатен, Господ те наоружа со смиреномудрие, тебе, Томо, Христов подвижниче, нагазувајќи на змии и шкорпии, подвиг на подвиг додаваше додека на ангелите не се вподоби. Радувај се и за нас моли се, блажен учениче Господов, во твоето рајско живеалиште.