Пролог: Светиот пророк Јоил
 

 

Житие: Светиот пророк Јоил

Календар, житија, пости
Почеток
 
Втор по ред од малите Пророци, Св. Јоил беше син Ватуилов, од коленото Рувимово. Живееше 800 години пред Христа. Му ја пророкуваше бедата на Израилскиот народ и го предвозвести Вавилонското ропство за гревовите што ги направи Израилот пред Господа. Го повикуваше народот на пост и свештениците на покајни плачни молитви за да се смилостиви Бог. „Заповедајте пост, повикувајте кон Господа. Меѓу тремот и олтарот нека плачат свештениците.“ Пророкот Јоил го прорече и слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и излевањето на благодатта на Духот Божји врз сите христијани. Го прорече и го опиша Страшниот Суд Божји. Ја прорече и славата на светата Божја Црква.

Тропар
Слуго Божји, пророче свети, на кого Севишниот почетокот на мудроста му го откри, глас давајќи кој на покајание повикува. Нам кои денес чест и прослава ти воздаваме, о Јоиле, измоли ни страв Божји во срцата да имаме, а во денот кој с? ќе разобличи, милост пред Бога да најдеме.