Пролог: Преподобните маченици Карејски
 

 

Житие: Преподобните маченици Карејски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа од папистите во времето на унијата којашто со папата ја направи царот Михаил Палеолог (1260 г. – 1281 г.). Протатот на Света Гора беше обесен, а останатите убиени со меч (поисцрпно за тоа под 10 октомври).