Пролог: Светиот маченик Никола Караман
 

 

Житие: Светиот маченик Никола Караман

Календар, житија, пости
Почеток
 
Луто мачен од Турците за верата Христова и обесен во Смирна во 1657 година.

Тропар
Вистината на верата слобода ти подари, иако телесно во ропство живееше, свет Христов мачениче Николае, и затоа воскликнуваше дека без Христа ништо не си, прифати венец и Крст маченички за да стигнеш до Господовите дворови, како птица рајска која за нас се моли, во вечни векови.