Пролог: Преподобен Никон Радоњежски
 

 

Житие: Преподобен Никон Радоњежски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик и наследник во игуменството на Св. Сергеј Радоњежски. Кога варварите нападнаа на Русија, тој Му се молеше на Бога да ја отстрани таа беда од рускиот народ. Тогаш му се јави Св. Сергеј со Петар и Алексеј, упокоените московски митрополити и му рече да не тагува, зашто таа навала е Божјо допуштение заради некое добро, таа ќе помине и мирот повторно ќе се зацари. Го обнови манастирот на Света Троица и на мнозина им послужи за пример во подвижништвото. Се упокои на 17 ноември 1426 година.

Тропар
Закрилен од благодатта Христова, на тебе повикана од великиот Сергиј, Никоне оче наш преподобен, пастир и учител во благодатта за многумина постана, не одвојувајќи го умот од созерцание на вишниот Ерусалим. Застапи се сега за нас пред Христа, ти оче свет, да добиеме од Него милост по твоите свети молитви.