Пролог: Преподобните новомаченици Пајсиј и Авакум
 

 

Житие: Преподобните новомаченици Пајсиј и Авакум

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пајсиј беше игумен на манастирот Трнава кај Чачак, а Авакум му беше собрат и ѓакон. Обајцата како христијани Турците ги набија на колци во Белград на Калемегдан, на 17 декември 1814 година. Носејќи си го колецот низ белградските улици Авакум храбро пееше. Мајка му со солзи го молеше да се потурчи, но тој цврсто одолеа и прими маченичка слава од Господа Христа.