Пролог: Преподобниот маченик Андреј
 

 

Житие: Преподобниот маченик Андреј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Христијански свештеник роден на Крит. Во времето на гонењето на иконите се покажа како голем поборник на иконопочитувањето. За да го изобличи злочестивиот цар Копроним за неговото иконоборство, Св. Андреј отиде во Цариград. Еден ден царот беше во црквата на Св. маченик Мамант. Андреј влезе во црквата, застана пред царот и јавно пред сите го укори: „Подобро ќе беше цару да си ги гледаш војничките работи и да управуваш со народот одошто да Го гониш Христа и Неговите слуги.“ За ова Св. Андреј беше многу биен и мачен и влечен по улиците. Еден еретик го удри со секира и го уби. Така ја предаде својата света душа на Бога, во 767 година. Неговите мошти се извор на исцеленија за болните.

Тропар
Крстот свој земајќи го, по Христа тргна, отфрлајќи ја лагата на светот. Јован великиот на покајание повикуваше, а ти Андрее цареви и народ изобличуваше, кои ликот Христов во човека го нагрдија и иконите ги осквернаа, непочитувајќи Го Оној Кој во тело дојде и пред човекот се појави. Венец маченички примајќи, Небесата те прославија, сега чест и од нас примајќи, застапништво од тебе пред Бога просиме, о достојнославен мачениче.