Пролог: Свети Саватиј Соловецки
 

 

Житие: Свети Саватиј Соловецки

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се споменува со Свети Зосим на 17 април. Се упокои во Господ на 27 септември 1435 година.

Тропар
Оддалечувајќи се од светот, и вселувајќи се во пустината со добар подвиг си се подвизувал, со злострадање, трезвеност и молитви. Затоа и по смртта точиш исцеленија, Саватие, оче наш, моли Го Христа Бога да се спасат душите наши.