Пролог: Светата маченичка Ираида
 

 

Житие: Светата маченичка Ираида

Календар, житија, пости
Почеток
 
Негде ја нарекуваат Раис или Раида. Таа е девица од некој мисирски град Ватан, значи по с ? изгледа Мисирка. Еднаш Ираида излезе да нацрпи вода од бунарот во близина на морето и здогледа кораб наполнет со врзани христијани: свештеници, ѓакони, монаси, жени и девојки. Се распраша и дозна дека сиот тој народ мачители-незнабожци го водат за да го мачат на смрт заради името на Господ Исус Христос. Во срцето на младата Ираида се разгоре желба и самата да пострада за Господ. Ги остави садовите крај бунарот, влезе во коработ и исповеда дека и таа е христијанка. Веднаш и нејзе ја врзаа заедно со останатите и ја одведоа во мисирскиот град Антинопол. После разновидни измачувања, најпрво ? ја отсекоа главата на Ираида, а потоа на останатите. Чесно пострада и се прослави во 4 век.

Тропар
Прилепувајќи се кон Женикот на душата твоја, Ираидо света, на испит се постави срцето твое, и ти повторно се откажа од демонските мечтаења, бирајќи Го Христа и вечната вистина. Затоа смерно од Бога венец маченички доби, а ние чест и поклонение ти воздаваме, надевајќи се на твоите молитви, света девственичке.