Пролог: Свети Стефан Исповедник Сурожски
 

 

Житие: Свети Стефан Исповедник Сурожски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Кападокија. Воспитан во Цариград кај Светиот патријарх Герман. Се оддалечи во осаменост и живееше скриен од светот. Ангел Господов му го објави на Св. Герман овој Свети Стефан и му заповеда да го постави за епископ на градот Сурож (сегашен Судак на Крим). Патријархот ова го изврши. Светиот ревнител Стефан обрати мнозина во христијанската вера. Страдаше луто за иконите, под царот Лав Исавријанин. На царот му прорече скора погибел. По злата смрт на овој зол цар, Стефан беше вратен во неговата епархија, каде што го пасеше стадото богоугодно и се упокои мирно на крајот од 7 век.

Тропар
Плодна почва најде благодатта Христова во срцето твое, о Стефане преподобен отче, и уши кои гласот Господов го слушаат. Ангел Божји следејќи те на сите патишта од животот твој венец исповеднички и маченички ти исплете. Моли се за нас, оче свет, и научи нe како чашата на спасението до крај да ја испиеме, по твоите свети молитви.