Пролог: Свети Флор, eпископ Амински
 

 

Житие: Свети Флор, eпископ Амински

Календар, житија, пости
Почеток
 
Живееше во времето на царевите Јустин II и Маврикиј (565 г. – 602 г.). Беше благородник. Ги остави метежот и суетата на светот и се повлече на подвиг во манастир заради спасение на душата. Потоа го избраа за епископ на градот Аминс во Кападокија. Му угоди на Бога и како подвижник и како јерарх. Се упокои мирно.

Тропар
Жалоста во земното пребивање, о Флоре, свет оче, Утешителот ја замени во служба достојнославна, која пастирот го прави многудетен родител. Радувај се и за нас моли се, ти кој евангелската храна штедро ја раздаваше, станувајќи за секого сe во слава на Оној Кој тебе те обдари.