Пролог: Преподобен Лонгин Трудољубивиот
 

 

Житие: Преподобен Лонгин Трудољубивиот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Киево-Печерски монах од 14 век. Беше вратар во манастирот и имаше толку чисто и облагодатено срце, што секогаш знаеше со какви мисли некој влегува во манастирот, а со какви мисли излегува. Неговите чудотворни мошти почиваат во Теодосиевите пештери.

Тропар
Мачеништвото, смртта и воскресението, ги посведочи, о Лонгине свети мачениче, а Христос, Кој слепилото твое го излекува, крилја на орел ти подари да ја откриеш лагата демонска, да ја посрамиш клетвата човечка, и нас да ни измолиш простување на гревовите, пред каменот што го отфрлија оние кои не поверуваа.