Пролог: Пренос на моштите на свети Јован Рилски
 

 

Житие: Пренос на моштите на свети Јован Рилски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овој голем подвижник и светилник на Православната Црква се родил близу Софија, во местото Скрина, во времето на царот Борис. Се родил од бедни и благочестиви родители. По смртта на родителите се замонашил и се оддалечил во една дива гора, и таму во една пештера почнал да се подвизува. Овде претрпел многу напади од демоните и од луѓето, од разбојници и од своите роднини. Потоа се преселил на Рилската планина и се населил во едно шуливо дрво. Се хранел само со трева и со грав, кој по Божја Промисла почнал да расте во близина. Долги години немал видено човечко лице, додека, повторно по Божја Промисла, не го откриле овчари кои трагале по своите изгубени овци. Така светителот се прочул меѓу луѓето и тие почнале да доаѓаат кај него, барајќи помош во болестите и маките. Го посетувал и самиот цар бугарски Петар и барал совети од него. Мнозина ревнители во духовниот живот се населиле близу свети Јован и таму наскоро биле основани црква и манастир. Свети Јован се упокоил во Господ на 18 август 946 година, во седумдесеттата година од својот живот. По смртта им се јавил на своите ученици. Неговите мошти се пренесени најнапредпрво во Софија, па во Унгарија, потоа во Трново и најпосле во Рилскиот манастир, каде што и денес почиваат. Рилскиот манастир со векови бил светилник и место на чудотворна сила и духовна утеха за христијанскиот народ, особено во тешките времиња на турското ропство.

Тропар
Твојот рамноангелен живот, преподобни, стана темел на покајанието, пропис на умилението, пример за утеха, за духовно усовршување. Пребивајќи во молитви и постења, и во солзи, оче Јоване, моли Го Христа Бога, за душите наши.

Кондак
Земајќи го за пример ангелскиот живот, преподобни, ти остави с? што е земно, и кон Христа прибегна. Оградувајќи се со Неговите заповеди, се покажа како столб непоколеблив од непријателските напади. Затоа ти повикуваме: Радувај се, оче Јоване, светило пресветло!