Пролог: Спомен на големиот земјотрес
 

 

Житие: Спомен на големиот земјотрес

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на царот Лав Исавријанин имаше страшен и долготраен земјотрес во Цариград во 140 година. Народот тоа го сфати како казна Божја за гревовите и Ѝ се молеше на Пресвета Богородица и на Свети Димитриј со големо покајание, додека Бог не се смилува и земјотресот не престана.