Пролог: Св. Нектариј патријарх Цариградски
 

 

Житие: Св. Нектариј патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како мирјанин и висок царски чиновник беше едногласно избран за патријарх после Св. Григориј Богослов, во 381 година. Се одликуваше со длабок разум, такт и ревност за Црквата. Се упокои мирно во 397 година.