Пролог: Светите маченици Онисифор и Порфириј
 

 

Житие: Светите маченици Онисифор и Порфириј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани за опашките на коњите и влечени по камења и трње. Така беа растргнати на парчиња и Му ги предадоа своите свети души на Бога. Нивните мошти се погребани во Пентапол.

Тропар
Маченици свети Господови, Онисифоре и Порфирие, вие чии тела помрачените ги отфрлија, но земјата ги прими како роса утринска, сега молете се за нас, небесни жители, кои оган ги испитуваше, но не ги согоруваше, вие кои со Христа Бога можевте сe.