Пролог: Преподобен Павле Препрости
 

 

Житие: Преподобен Павле Препрости

Календар, житија, пости
Почеток
 
До својата шеесетта година живееше во светот како оженет човек. Кога ја затекна својата жена во грев, остави с ? и отиде во пустината кај Св. Антониј, па се замонаши кај него. Иако беше прост и некнижевен, достигна такво духовно совршенство што ја гледаше душата на секој човек како што обичните луѓе ги гледаат човечките тела. Беше и голем чудотворец, па во некои случаи и го надмина Св. Антониј. Се упокои во длабока старост, во 340 година и влезе во радоста на ангелите.

Тропар
За цврст столб ја приви душата твоја, о Павле велик, за уште поцврст бедем срцето го приклони, волјата отсекувајќи ја. Се оневести за стравот Божји и мудроста ја придоби со која Он те обдари, во простота на верата, од која бесот согорува. Моли се за нас, тврдино несоборлива, пред Христа Господа, со Кого срце свое исполни.