Пролог: Преподобен Сава Сторожевски
 

 

Житие: Преподобен Сава Сторожевски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученик на Сергиј Радоњежски и голем чудотворец. После смртта на многумина им се јавуваше како жив, час поучувајќи ги, час укорувајќи ги, а час исцелувајќи. Од овој живот во подобриот премина во 1406 година.

Тропар
Постот и молитвата срце ти отворија, кое се исполни со благодатта, богољубивоста и грижата за децата ја отворија вратата Небесна, о Саво Божји угодниче. А Светиот дом припремајќи ти, нe остави нас кои чесниот спомен твој го празнуваме, на твоите свети молитви.