Пролог: Светите маченици во Африка
 

 

Житие: Светите маченици во Африка

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа од еретиците аријанци во времето на владеењето на вандалскиот крал Гунерик или Гензерик (477 г. – 484 г.) за вистината на православната вера. Двајца свешетници беа изгорени, шеесет јазици пресечени и беа заклани триста мирјани. Сите пострадаа, но со нивната смрт ја победија лагата. Го утврдија Православието и нам ни го предадоа чисто и светло. Господ ги овенча со славата на Своето бесмртно царство. Амин.

Тропар
Нека молитвите свети ваши секогаш ги закрилуваат оние кои за верата вистинска ревнуваат и чистотата на Православието ја чуваат, о свети маченици Христови, кои со крвта ваша слобода купивте и Царство Небесно зaдобивте.