Пролог: Св. апостол Ананија
 

 

Житие: Св. апостол Ананија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од Седумдесеттемина. Беше епископ во Дамаск. Според едно Божјо јавување (Дела 9), тој го крсти новодојдениот Савле, којшто го доби името Павле. Наспроти сите гонења храбро го проповедаше Евангелието, заради што го каменуваа во градот Елефтеропол. Неговите свети мошти ги пренесоа во Дамаск, а подоцна во Цариград.

Тропар
Брозопослушниче Господов, Ананио свети апостоле, ти кој преисполнет со Христовата благодат го послуша гласот кој е над водите, Савла го приведе во познание на Светлината и до крај остана верен на вистината. Моли се за нас, свети, кој во мачеништво втор Стефан постана, и со венец на Небесата пред Бога пристигна.