Пролог: Светите маченици Антонин, Никифор, Герман и Манета
 

 

Житие: Светите маченици Антонин, Никифор, Герман и Манета

Календар, житија, пости
Почеток
 
Првите тројца кога еднаш видоа како незнабожците на некој свој парзник им се поклонуваат на идолите со извици и игри, излегоа храбро пред толпата и почнаа да Го проповедаат единиот Бог во Троица. Началникот на Кесарија Палестинска, каде што се случи ова, толку се раздразни од оваа постапка на тројцата христијани, што нареди веднаш да им ги отсечат главите. Манета беше девица христијанка. Таа ги следеше мачениците кога ги водеа на губилиште. Ја фатија и нејзе и после лути маки ја спалија во оган. Пострадаа сите во 308 година, кога се преселија во вечната радост на живиот Бог.

Тропар
На вревата од овој свет се спротивставивте со силата на тишината, на безбожното неверие, истапивте со силата на молитвата, о Антонине, Никифоре и Германе. Затоа Христос Бог ја награди ревноста ваша со венец маченички и слава вековна. По нивните свети молитви, Господи спаси и помилуј.