Пролог: Светата маченичка Акилина
 

 

Житие: Светата маченичка Акилина

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од селото Закливери во Едренската епархија, осумнаесетгодишна девојка. Татко ? се потурчи, па ја присилуваше и нејзе. Но мајка ? ја поддржуваше во Христовата вера. После многу мачења, целата во крв и рани, издивна на рацете на својата мајка и прими венец на мачеништво на 27 септември 1764 година.

Тропар
Вистинска ќерко на Царот Небесен, непоколеблива девственичке Христова, моли се за нас света маченичке, која верата ја сочува насмевнувајќи се пред лагата демонска, и разобличувајќи ја паднатоста човечка, која не верува во вечноста на Небесното Царство.