Пролог: Светиот маченик Гемел
 

 

Житие: Светиот маченик Гемел

Календар, житија, пости
Почеток
 
Чесен граѓанин на градот Анкира. Кога царот Јулијан Отстапник дојде во овој град, Гемел излезе пред него и јавно го изобличи за богоотстапништвото. За ова беше мачен и распнат на крст, во 361 година. Кога беше во маки на крстот, слушна глас од небото: „Блажен си ти, Гемеле!“

Тропар
Учењето Христово го најде патот до очите на твоето срце, блажен Гемеле, злобата на паднатите послужи како скала кон небото, оголувајќи го телото твое, ти помогнаа да го соблечеш стариот човек, и со нов во Христа да се закитиш, запечатен и прославен во вечни векови.