Пролог: Светите исповедници Aнастасиј и Aнастасиј
 

 

Житие: Светите исповедници Aнастасиј и Aнастасиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ученици на преподобен Максим Исповедник.

Тропар
Господ вистинската Светлина, ја покажа силата на вистината преку учителот наш Максим, о маченици и исповедници Анастасие и Анастасие. Едниот, жив ковчег на благодатта Христова, пројавена преку великиот исповедник, се удостои сострадалник да биде во мачењата, другиот, верен сопатник и маченик, кој постојано се напојуваше од устата која Бога Го славеше. Радувајте се, о вие души мажествени, и за нас на Господа молете се.