Пролог: Зачнувањето на Света Ана
 

 

Житие: Зачнувањето на Света Ана

Календар, житија, пости
Почеток
 
Праведните Јоаким и Ана беа бездетни цели педесет години од нивниот брачен живот. На старост им се јави архангелот Гавриил, секому посебно, и им рече дека молитвите им се услишени од Бога и дека ќе родат ќерка, Марија. Тогаш Св. Ана зачна од својот маж и по девет месеци роди ќерка благословена од Бога и од сите човечки колена, Пресветата Дева Марија Богородица (поопширно под 9 септември).

Тропар
Денес се скршени оковите на бездетноста, зашто Бог ја услиши молитвата на Јоаким и Ана: Он им ветува јасно, иако не се надевале, дека ќе Ја родат Богоотроковица, од која се роди Неописливиот Кој стана човек, и Кој им заповеда на ангелите да ? пеат: Радувај се, благодатна, Господ е со Тебе.

Кондак
Вселената денес го празнува зачнувањето на Ана, бидејќи таа ја роди Онаа што надумно Го роди Словото.