Пролог: Преподобен Лазар Галасиски
 

 

Житие: Преподобен Лазар Галасиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Над куќата во којашто е роден се јави столб од светлина. Од своето село Магнезиј отиде на поклонение на Светите места во Ерусалим и таму се замонаши во манастирот на Св. Сава Осветен. По десет години се насели во гората Галасиска и се подвизуваше како столпник. Беше чудотворец за време на животот и после смртта. Царот Константин Мономах многу го уважуваше. На старост се пресели во вечноста, на крајот од 9 век.

Тропар
Испосниче свети, кој и денес претстоиш на Исток на висините, Лазаре оче преподобен, биди секогаш столб пред Господа молитвен за нас кои денес те прославуваме и со ангелите воспеваме: Да воскресне Бог и да се развеат непријателите Негови!