Пролог: Светите маченици Елпидиј, Маркел и Евстохиј
 

 

Житие: Светите маченици Елпидиј, Маркел и Евстохиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа за Христа во времето на Јулијан Отстапник. Елпидиј беше сенатор. Кога ги видоа маките и чудата на Елпидиј шест илјади незнабожци поверуваа во Господ Исус Христос.

Тропар
Не престанува и денес непријателот очи да покрива и глава да наведнува кога името свето твое, Елпидие, ќе се спомене. Христа Бога ти Го прослави заедно со Маркел и Евстохиј маченички, и, пак и пак, Спасителот Го исповеда добивајќи целив свет кој воскресение во живот покажува. Радувајте се и за нас молете се, вие благодатни рушители на лагата демонска.