Пролог: Преподобен Ефтимиј Новиот
 

 

Житие: Преподобен Ефтимиј Новиот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден е во Анкира, во 824 година од праведни родители, Епифаниј и Ана. Служеше војска, се ожени и имаше една ќерка, Анастасија. Се подвизуваше остро и долго во Олимписките манастири, а потоа на Света Гора. Извесно време живееше како столпник во близина на Солун. Овде, во околината на Солун, основа еден машки и еден женски манастир. Се упокои на Свештениот остров близу Света Гора, кон крајот на 9 век. Неговите свети и чудотворни мошти почиваат во Солун.

Тропар
Животот твој во Христа Господа, светол образ за сите кои по вечност трагаат. Љубители на слободата во Бога, благодатта те крепеше и љубовта те хранеше во твоите свети подвизи, о Евтимие, столбу на верата подвижничка. Ти, кој плодовите од трудовите свети со браќата ги делеше, покри ги сега пред Христа нашите прегрешенија, за и ние да ја видиме Вечната светлина.