Пролог: Преподобните Карион и Захарија
 

 

Житие: Преподобните Карион и Захарија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Татко и син, обајцата големи мисирски подвижници. Карион ја остави жената и двете деца и замина во монаштво. Младиот Захарија како дете беше земен во манастир и со својот подвиг го надмина својот татко и многумина други прочуени подвижници. Кога го прашаа Захарија кој е вистински монах, одговори: „Оној којшто себеси посотјано се принудува да ги извршува Божјите заповеди“.

Тропар
Пустината како градина миомирисна вашите подвизи ги подигна до Горниот Ерусалим, од каде Господ на вас погледна. Оче преподобен Карионе, благодатта на тебе положена двојно се зголеми на твојот син Захарија, како некогаш Илија на Елисеј, и затоа велик е пред Господа, и ревносен молитвеник за душите наши.