Пролог: Светата маченичка Миропија
 

 

Житие: Светата маченичка Миропија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родена е во Ефес од родители христијани. По смртта на татко ? со мајка ? се преселија на островот Хиос, каде што пострада за Христа. Страдањето на оваа Света девица стана наскоро после страдањето и смртта на славниот маченик Исидор војник (под 14 мај). Кога мачителите го убија Исидор, храбрата Миропија тајно го зеде неговото тело, го покади и чесно го погреба на едно посебно место. Свирепиот кнез Нумеријан слушна дека телото на маченикот е украдено, па сакаше да ги погуби стражарите. Кога дозна дека невини луѓе ќе страдаат заради нејзиното дело, блажената Миропија се пријави сама пред власта и призна дека таа го украде и го погреба телото на маченикот. По наредба на кнезот ја биеја по целото тело и најпосле сета во рани ја фрлија во затвор. Но Господ не ја остави Својата маченичка без утеха. На полноќ затворот го осветли небесна светлина и ? се јави мнозинство ангели со Св. Исидор среде нив. „Мир на тебе, Миропијо,“ ? рече Св. Исидор, „дојде молитвата твоја пред Бога и наскоро ќе бидеш со нас и ќе го примиш венецот што е за тебе подготвен“. Светата страдалница се израдува и во тој миг Му го предаде својот дух на Бога. Од нејзиното тело излезе благоухан мирис, којшто го исполни сиот затвор. Еден од стражарите го виде и го почувствува сево ова, поверува во Христа, се крсти и наскоро и самиот прими маченичка смрт. Света Миропија се пресели во вечноста во 251 година.

Тропар
Премудроста те дарува бесплатно лекарство да подаваш, о Миропијо, саду на Лекарот бесмртен, благодатта те преисполни, правејќи те застапник и за оние кои патот свој не го исправиле, затоа еве пред Христа припаѓаме и на твоите молитви за наше спасение се надеваме.