Пролог: Свети Модест, патријарх Ерусалимски
 

 

Житие: Свети Модест, патријарх Ерусалимски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Кога му умреа родителите, тој имаше пет месеци. Но по Божја Промисла беше воспитан во христијански дух. Кога порасна му го продадоа како роб на некој незнабожец во Мисир. Но тој успеа да го обрати својот господар во верата Христова. Господарот му подари слобода. Тој се повлече на Синајската Гора и таму се подвизуваше с ? до неговата педесет и деветта година. Тогаш го избраа за ерусалимски патријарх. Го пасеше Христовото стадо како вистински пастир и се упокои мирно во 633 година, во деведесет и седмата година од неговиот живот на земјата.

Тропар
Слава Тебе, Господи, што такво срце човеково создаде, и по молбата Модестова очисти и исполни, со љубов кон родот човечки. Сотрудник Јованов, утешител Захариев, прославител на Христа Спасителот, молитвеник за народот кој него го повикува, пред Бога Троичниот да се застапи.