Пролог: Светиот пророк Наум
 

 

Житие: Светиот пророк Наум

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од племето Симеоново, од местото Елкесем, од онаа страна на Јордан. Живееше 700 години пред Христа. Двесте години после Пророкот Јона ? ја прорече пропаста на Нинивија. Од пророштвото на Јона Нинивјаните се беа покајале, заради што Бог ги поштеди и не ги погуби. Но со време тие заборавија на милоста Божја и повторно се развратија. Пророкот Наум им прорече пропаст. Па бидејќи не принесоа покајание, не беа ни поштедени. Од земјотреси, поплави и оган пропадна сиот град, така што ни местото веќе не му се знаеше. Свети Наум поживеа четириесет и пет години и се упокои во Господ оставајќи ја малечката книга со неговите вистинити пророштва.

Тропар
Божји човеку и пророку Науме, тебе Господ ти ги откри патиштата на благодатта, Он простува но не заборава сe додека сокот од гранката на гревот не се исуши, по твоите молитви Тој нека нe заштити, спаси и сочува во вечни векови.