Пролог: Свети Стефан, деспот српски
 

 

Житие: Свети Стефан, деспот српски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на деспотите Ѓурѓе и Јерина. Со својата сестра Мара извесно време живееше на дворецот на султанот Мурат II. Во Едрене го ослепија заедно со неговиот брат Гргур. Деспотската власт над Србија ја прими во 1458 година. Наскоро мораше да се засолни од својата земја во Албанија, каде што се ожени со Ангелина, ќерка на Скендербег. Слеп и несреќен, но постојано предаден на Бога, се упокои во 1468 година во Италија. Неговите мошти почиваат во Крушедол, ктиторство на неговиот син Св. Максим.

Тропар
Православното твое живеење мир на душата твоја донесе, и благодатта Господова очи ти отвори, дарови благодатни Бога да Го спознаеш во Неговата милост. Затоа Стефане Христов угодниче, моли се за нас кои чесниот спомен твој го чествуваме и Господа преку тебе Го прославуваме.