Пролог: Преподобен Генадиј Ватопедски
 

 

Житие: Преподобен Генадиј Ватопедски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Монах Ватопедски на дохијарска (економска) должност. Тогаш на чудесен начин се наполни со масло испразнетото буре за масло. Ова чудо Ѝ се припишува на Пресвета Богородица, на Којашто Ѝ е посветен манастирот, а особено на Нејзината икона што стои таму.