Пролог: Свети Генадиј, архиепископ Новгородски
 

 

Житие: Свети Генадиј, архиепископ Новгородски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен писател, поборник на вистината и страдалник за Христовата вистина. Ги собра растурените книги на Светото Писмо во едно и го состави пасхалниот клуч за петстотини триесет и две години однапред. Се упокои во Господ во 1505 година. Неговите чудотворни мошти се чуваат во Чудовиот манастир во Москва.

Тропар
Радувај се ти, Генадие, православно светило, кое светлината Христова која секој човек го просветлува благодатно ја приближи до разбирањето човеково, каде Нетварноста ја објавува славата Божја, и пасхалијата радост носи на верните, кои кон Господ поитале. Моли се за нас ти, кого Христос го воведе во познание на вистината, а сега го направи жител на Рајот.