Пролог: Светиот маченик Полихрониј
 

 

Житие: Светиот маченик Полихрониј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Агатанидската епархија, од родители селани. Како млад аргатуваше на лозјето на некој цариграѓанин. Но како аргатин Полихрониј се предаваше на деноноќен подвиг на пост и молитва. Кога го виде неговиот живот, според чистотата и воздржливоста ангелски, газдата му даде многу повеќе пари одошто имаше заработено. А Св. Полихрониј ги зеде парите и изгради црква. Во времето на Никејскиот Собор Полихрониј беше чтец и во таа прилика покажа толкава ревност во застапувањето на Православието пред аријанците, што го посветија за свештеник. Подоцна овие злобни еретици за одмазда го нападнаа Св. Полихрониј во самата црква и го исекоа на парчиња. Така пострада овој голем бранител на Вистината и чистотата на Православието и прими венец на слава од својот Господ.

Тропар
Целовита вечност ти подари Господ, тебе Полихроние, свети мачениче, од младоста раката Господова пребиваше на тебе и благодатта чудотворства покажуваше во твоето земно живеење, кое запечатено стана со исповедништвото за Христа, предадено на Црквата Небесна, за која ти како жртвено јагне телото го предаде. Од Неа сега ги просиме твоите свети молитви, за нашето спасение.