Пролог: Преподобен Пард Отшелник
 

 

Житие: Преподобен Пард Отшелник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како млад беше рабаџија, но заради еден ненамерен грев го напушти светот и се повлече на подвиг во пустина. Живееше во 6 век во Палестина.

Тропар
Напојувајќи се од водата на покајанието, ја достигна висината на смирението, ти Парде Христов подвижниче, смртта ја изгуби дрскоста на осудувањето, и Спасителот подарувајќи ти простување, те присоедини кон Своите по чии молитви и ние се спасуваме.