Пролог: Светиот маченик Јаков Боровицки
 

 

Житие: Светиот маченик Јаков Боровицки

Календар, житија, пости
Почеток
 
За овој светител се знае само онолку колку што тој им откри во видение на луѓето во местото Боровиц. Неговото тело доплива еден ден по реката Мета пред Боровиц во 1540 година и таму се запре. Од моштите се пројавија големи чуда.