Пролог: Светиот свештеномаченик Теодор, архиепископ Александриски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Теодор, архиепископ Александриски

Календар, житија, пости
Почеток
 
После двегодишно патријархување, беше мачен и исмеван од незнабожците. Му ставија трнов венец на главата и најпосле го убија заради верата, во 606 година.

Тропар
Слава Тебе, Господи, Кој благоизволи денес Теодор свети да се прослави. Оној кој мудроста Атинска ја посрами, оној кој водната сила во слава Божја ја поврати, оној кој за нас пред тебе непрестајно се моли.