Пролог: Свети Михаил, прв митрополит Киевски
 

 

Житие: Свети Михаил, прв митрополит Киевски

Календар, житија, пости
Почеток
 
На молба на великиот кнез Владимир беше испратен во Русија од цариградскиот патријарх за да го крштева незнабожечкиот народ и да ја утврдува и устројува Црквата. Св. Михаил го крсти народот во Киев, Новгород, Ростов и по многу други градови и села; ја устрои Црквата, постави епископи и презвитери, положи темел на Михаиловскиот манастир во Киев, испрати мисионери меѓу Бугарите и Татарите и мнозина од нив ги придоби за Христа. И тоа и многу друго корисно овој светител изврши за само четири години. Се упокои мирно во 992 година. Неговите мошти почиваат во Печерската лавра.

Тропар
Денес се исполни пророштвото на Првоповиканиот меѓу апостолите, зашто на овие гори засветли благодатта, верата се умножи, и оние со неверие беа закоравени, со Божествена бања се преродија, станувајќи луѓе обновени, царско свештенство, народ свет, Христово стадо, кому ти како прв пастир му се јави, како оној кој на првото Крштение послужи. И сега стоејќи пред Владиката Христос Бог, моли се да се спасат сите души човечки, зашто имаш смелост, како свештенослужител и ерарх Божји.