Пролог: Светите апостоли Клеопа, Терциј, Марко, Јуст и Артем
 

 

Житие: Светите апостоли Клеопа, Терциј, Марко, Јуст и Артем

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Седумдесеттемина. На Клеопа му се јави воскреснатиот Господ на патот за Емаус. Терциј го запиша посланието на Св. апостол Павле до Римјаните (Рим. 16, 22) и заврши маченички како епископ Икониски, после апостолот Сосипатар (под 10 ноември). Свети Марко (наречен Јован: Дела 12, 12), ? е син на благочестивата Марија, чијшто дом им беше засолниште на апостолите и на првите христијани. Тој е и роднина на Варнава. Беше епископ во самарискиот град Аполонијада. Јуст му е син на праведниот Јосиф. Заедно со Матиј беше избиран на местото на Јуда Искариот, но не беше избран. Како епископ пострада за Евангелието во Елефтеропол. Свети Артем беше епископ во Листра Ликаонска, а се упокои мирно.

Тропар
Апостоли свети Христови, трагајќи по патот на слободата Христа го пронајдовте, со учењето за бесмртноста темнината на незнаењето ја осветливте, молете се о, свети благовесници, Клеопо, Терцие, Марко, Јусте и Артеме, да имаме вера колку синапово зрно, и нашите животи, по вашите молитви на Христа да ги предадеме.