Пролог: Преподобен Јован Отшелник
 

 

Житие: Преподобен Јован Отшелник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Сирија. Ученик на Св. Марон (под 14 февруари) и современик на Св. Симеон Столпник. Се подвизуваше под отворено небо, се хранеше со наквасена леќа. Правеше големи чуда, со името Христово дури и мртви воскреснуваше. Царот Лав го праша за мислење за Халкидонскиот Собор. Се упокои мирно во 457 година.