Пролог: Преподобен Јован Кукузел
 

 

Житие: Преподобен Јован Кукузел

Календар, житија, пости
Почеток
 
Словенин од Драч. Како момче беше земен во музичката школа во Цариград, каде што стана омилен певец на царскиот дворец. Плашејќи се од човечките ласкања и пофалби побегна на Света Гора и се пријави во Лаврата како овчар. Како овчар и монах се подвизуваше извонредно. На двапати му се јави Пресвета Богородица. Се упокои во 12 век.

Тропар
О Јоване, Божји угодниче, слово на струни разгласено потече од срце твое за Господа припремено, ангели милозвучност прифатија, Богомајка со милост душа твоја прегрна, а Вечнопостоечкиот по твоите молитви ги милува оние, кои чест подаваат на ликот твој свет, и струната на твоето слатко пеење при Пресветото Тројство ја принесуваат.