Пролог: Свети Јона презвитер
 

 

Житие: Свети Јона презвитер

Календар, житија, пости
Почеток
 
Таткото на Св. Теодор Начертани и на Св. Теофан, писателот на каноните. Чудотворец. Се упокои во манастирот на Св. Сава Осветен во 9 век.

Тропар
Светило запалено пред Господа, дрво плодородно кое плодови дава навреме, крошно од чии молитви и солзни капки денес се напојуваме, Јоно Божји угодниче, испрати утробата твоја при Христа рожба достојнославна и не се посрами љубовта која нозе Господови целива, туку и денес за нас моли се, пред Спасителот на вечноста.