Пролог: Преподобниот маченик Иларион
 

 

Житие: Преподобниот маченик Иларион

Календар, житија, пости
Почеток
 
Светогорски монах. Драговолно пострада за Христовата вера од Турците во Цариград, на 20 септември, во 1804 година. Неговите чудотворни мошти почиваат во црквата на Преображение на островот Прот.

Тропар
О радост наша, милосрдие Христово за покајана душа твоја, срце очистено од заблуда времена и Царство Небесно со крв маченичка отворено. Иларионе, Иларионе, свет мачениче, од Господ благодат измоли, Име Негово да прославиш, облека твоја да се обели, и за нас молитви сега приложи, пред нозе Негови свети.