Пролог: Преподобен Стилијан
 

 

Житие: Преподобен Стилијан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пафлагонец, сонародник и современик на Св. Алимпиј. Имаше преголема љубов кон Господ Исус Христос и заради оваа љубов се предаваше на големи подвизи. Се одрече од с ? , само за да има неподелена љубов кон Господа. Пред смртта ангелите се јавија за да му ја земат душата и лицето му заблеска како сонце. Беше голем чудотворец за време на животот и после смртта. Им помага особено на малечките деца и на бездетните родители.

Тропар
Волјата Божја волја твоја стана, блажен отче Стилијане, Оној Кој тебе те восинови, при синовите Свои те испрати, о ти Христов подвижнику, кој од раце ангелски се хранеше, и за сe на Бога благодареше, моли се за нас сиротите, моли се во деца да се повратиме, и со твоите молитви заштитени, Царство Небесно да наследиме.