Пролог: Светиот свештеномаченик Зиновиј и сестра му Зиновија
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Зиновиј и сестра му Зиновија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од градот Егеј во Киликија. Вистинската вера и големото материјално богатство ги наследија од нивните родители. Ревнувајќи за верата со голема љубов, своето богатство им го раздадоа на сиромасите. И затоа што имаа милостиви раце, Бог ги дарува со дар на чудотворство, така што Зиновиј исцелуваше болни од секаква болест само со допирот на раката. Го поставија за епископ Егејски. Во времето на гонењата судијата Лисиј го фати и му рече: „Ти предлагам две - живот и смрт. Живот ако им се поклониш на боговите, смрт ако не им се поклониш“. Свети Зиновиј одговори: „Животот без Христа не е живот туку смрт, а смртта заради Христа не е смрт туку живот.“ Кога го подложија на маки, на судијата му се јави Зиновиевата сестра и му рече: „Чашата на страдањата сакам да ја испијам и јас, и да се овенчам со таков венец“. После многу маки во оган и зовриена смола, обајцата беа убиени со меч околу 285 година. Така овие брат и сестра се преселија во бесмртното Царство Христово.

Тропар
Вие кои добро војувате, трката ја завршивте и верата ја сочувавте, Зиновиј и Зиновие, на Бога за сe заблагодаривте, сега молете се од местото на вечните, милост кон нас да покаже, Оној Кој преку вас мноштво деца Свои од погибел спасуваше.